Definicions

Exclusió social: En ciències socials, la marginació o exclusió és una situació social de desavantatge econòmic, professional, polític o d'estatus social, produïda per la dificultat que una persona o grup té per integrar-se a alguns dels sistemes de funcionament social (integració social). La marginació pot ser l'efecte de pràctiques explícites de discriminació que deixen efectivament a la classe social o grup social segregat al marge del funcionament social en algun aspecte-o, més indirectament, ser provocada per la deficiència dels procediments que asseguren la integració dels factors socials, garantint-los l'oportunitat de desenvolupar-se plenament.
La marginació pot definir-se com segregació social, fins i tot en termes espacials o geogràfics, encara que el terme segregació s'aplica més comunament per a plantejaments polítics de discriminació o intolerància de tipus racial, sexual, religiós o ideològic.
La marginació consisteix en la separació efectiva d'una persona, una comunitat, o un sector de la societat, pel que fa al tracte social, el procés pot mostrar diferents graus i mecanismes , des de la indiferència fins a la repressió i reclusió geogràfica, i sovint porta aparellada la desconnexió territorial. El seu caràcter definitori, però, no és l'aspecte geogràfic, sinó el aïllament social.
La discriminació marginal és un fenomen vinculat amb l'estructura social, i està associat amb retard que s'originen en patrons històrics i desenvolupament d'un territori determinat. Els seus efectes impliquen unes repercussions de tipus cultural, social, educacional, econòmic, entre d'altres. La pobresa pot ser un estat de la marginació i viceversa, encara que el fet que hi hagi una, no necessàriament implica que existeixi l'altra.

Desocupació: En economia una persona que pot i vol treballar pel salari prevalent del mercat però que no troba feina és considerada una persona desocupada, aturada, o en atur.